Så mycket kostar en permobil

En permobil (som även kallas för el-rullstol eller el-scooter) kostar i regel från 7 000 till 45 000 kronor. Dyrare permobiler har nästan alltid en högre maximal hastighet, så även en längre maximal körsträcka. Dyrare permobiler har i regel även bättre köregenskaper samt högre komfort.

I den här artikeln förklarar vi först vad en permobil kostar, varpå vi berättar mer om de faktorer som påverkar prisbilden för en elrullstol. Avslutningsvis ger vi dig ett flertal exempel på hur man kan finansiera sin permobil.

 

Vanliga priser för permobil

Permobil Pris Hastighet Sträcka Laddningstid
Etac Arctic 34 900 kr 17 km/h 30 till 45 km 6 till 10 timmar
Etac Travel XL 14 900 kr 7 km/h 20 till 25 km 6 till 8 timmar
AirWheel H3S 20 990 kr 6 km/h 15 till 20 km 5 till 6 timmar
Elektrisk rullstol A3 9 990 kr 7 km/h 15 till 30 km 6 till 8 timmar
Timagu D 130 14 990 6 km/h 15 till 20 km 6 till 8 timmar

Kan man få en permobil gratis?

Ja, som 1177.se förtydligar kan bland annat fysioterapeuter och sjuksköterskor utreda huruvida du har rätt till en kostnadsfri rollator. Det krävs oftast en läkare som bekräftar utfärdandet, och det är alltid din funktionsnedsättnings allvarlighetsgrad som avgör hur mycket du själv måste betala.

 

4 faktorer som påverkar priset för en rollator

  1. Märket: Mer välkända märken kostar i regel mer pengar.
  2. Maxhastigheten: En högre maxhastighet medför ofta ett högre pris.
  3. Räckvidden: En längre räckvidd kräver ett kraftigare batteri. Det leder nästan alltid till att inköpspriset blir högre.
  4. Laddningstiden: Ett batteri som kan laddas snabbt kräver ny teknologi. Det medför ofta att inköpspriset blir högre.

 

Hur kan man finansiera sin permobil?

Om utredaren beslutat att du inte har rätt till en kostnadsfri elrullstol är det brukligt att antingen hel- eller delfinansiera den. Att kunna betala för sin permobil på en gång är få förunnat, vilket innebär att lån till en permobil är vanligt förekommande.

 

Trots att det finns många subventioner för funktionsnedsatta har Sverige en lång väg att gå, gällande att ge samtliga funktionsnedsatta de hjälpmedel de behöver.

 

3 sätt att finansiera el-rullstolen

  1. Privatlån: Har en ränta på mellan cirka 5 och 10 %.
  2. Snabblån: Har en ränta på mellan cirka 10 och 40 %.
  3. Samlingslån: Du samlar mindre krediter och sparar pengar.

Nedan pratar vi mer om de finansieringsalternativ som precis nämnts i större detalj.

 

1. Privatlån för en el-rullstol (ca. 7,5 % ränta)

Ett privatlån har en låg ränta, och då du ofta kan betala av ett privatlån i uppemot 12 år blir månadskostnaden i regel inte särskilt påtaglig. När du ansöker om ett lån för permobil är det dock viktigt att du använder dig av en låneförmedlare, likt Sambla.

När du lånar pengar med hjälp av Sambla tas endast en kreditupplysning, samtidigt som ett flertal kreditorer tävlar om att ge dig den lägsta räntan. En låneförmedlare är ett måste för att man ska kunna få bra ränta på privatlån.

 

2. Snabblån för en el-rullstol (ca. 25 % ränta)

Räntesatsen är väl tilltagen för snabblån, som även räknas som högriskkrediter. Men om du har en betalningsanmärkning eller en ansträngd ekonomi kan du bli tvungen att ta ett snabblån för att finansiera permobilen. Snabblån betalas dessutom nästan alltid ut inom en timme, vilket medför att du kan få din permobil skyndsamt.

Men om du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna ta ett privatlån, då ska du teckna dig för ett privatlån i stället.

 

Läs mer: Vad betyder adaptiv förmåga?

 

3. Samlingslån för en el-rullstol

Du kan inte finansiera din permobil med ett samlingslån, men om du tecknar dig för ett samlingslån minskar du dina löpande lånekostnader. Mer specifikt medför ett samlingslån att du sammanfogar mindre och dyra krediter, vilket du sparar pengar på varje månad.

Med en större månatlig ekonomisk buffert ökar du dina möjligheter att inte behöva delfinansiera din permobil, och de pengar du får över kan du dessutom nyttja för att betala av på det eventuella privatlånet du tagit för att finansiera din permobil.

Lämna en kommentar

Enter the text from the image below