Kreditkort för personer med funktionsnedsättning

Många svenskar väljer att skaffa kreditkort, och sanningen är att kreditkort även kan vara ett bra val för funktionshindrade. I den här artikeln förklarar vi vilka fördelar ett kreditkort kan ge för personer med funktionshinder, samt vilka kreditkort som passar bäst för funktionshindrade.

 

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett plastkort som gör att du kan handla mot ett kreditkonto, som har en förutsagd gräns. Du får varje månad ett brev som förtydligar vad din kreditskuld ligger på, och hur mycket du måste betala tillbaka för att slippa betala ränta på din totala skuld.

 

Viktiga funktioner för ett kreditkort för funktionsnedsatta

 

1. Stöd för digitala betaltjänster

Apple Pay, Google Pay och Android Pay är tre exempel på tjänster som medför att du kan betala kontaktlöst. Det är en stor fördel om det kreditkort du skaffar har stöd för kontaktlösa betalningar, då du enkelt kan betala med din telefon eller din smarta klocka genom att föra din enhet nära betalterminalen.

Du slipper med andra ord leta efter ditt kreditkort i plånboken, för att därefter stoppa tillbaka det. En enkel manöver med din smarta klocka eller din smartphone räcker för att du ska kunna betala dina köp.

 

Läs mer: Så mycket får man som ersättning som god man

 

2. Stöd för blipp

Att blippa är en förkortning för att du betalar kontaktlöst genom att föra kreditkortets chipp nära betalterminalen. När betalterminalen säger ”blipp!”, då är transaktionen genomförd. I skrivande stund kan du blippa för maximalt 400 kr per dygn utan att behöva uppge din PIN-kod.

Notera även att du kan vara tvungen att uppge din PIN-kod vid vissa tillfällen, då din bank vill försäkra sig om att kortet inte är stulet.

 

3. Cashback och/eller bonus

Cashback innebär att du får pengar tillbaka när du handlar med ditt kreditkort. Det är vanligt med en cashback på cirka 1 procent, men denna förmån kan ibland ligga på upp emot 4 – 5 procent när du handlar i butiker som har anknytning till kortutfärdaren.

Bonus innebär att du samlar bonuspoäng som du exempelvis kan växla in mot resor eller hotellövernattningar. I regel finns det en poängshop där du kan växla in dina poäng mot de produkter du vill ha. Det är vanligt att den bonus du får med ett kreditkort ligger på mellan 0,5 – 5 procent.

 

Rekommenderade kreditkort för dig med funktionsnedsättning

 

1. Everydaycard

Everydaycard är ett flexibelt kort med låg ränta, och en relativt hög bonus som ligger på mellan 0,5 och 1 procent. Du får även ta del av ett flertal kostnadsfria försäkringar som:

  • Leveransförsäkring vid internetköp.
  • Självriskskydd vid bärgning och assistans.
  • Reseförsäkring med avbeställningsskydd och olycksfallsskydd.

En stor nackdel med Everydaycard är att du inte kan betala med vare sig Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay eller Android Pay. Du kan dock blippa, om du vill betala kontaktlöst med kortet.

 

2. Bank Norwegian Kreditkort

Norwegian kortet fungerar med både Apple Pay samt Google Pay, och utöver det kan du få upp emot 10 % bonus med kortet. En kompletterande reseförsäkring inkluderas även, men de shoppingförsäkringar som du får via Everydaycard erbjuds inte här.

Sammantaget är Bank Norwegian ett utmärkt kreditkort för alla som ofta reser med Norwegian, och den bonus som inkluderas på minst 0,5 % är tacksam.

 

Varför ska man skaffa ett kreditkort?

Ett kreditkort passar inte för alla. Det är viktigt att du kartlägger ditt eget konsumtionsmönster, och väljer det kreditkort som du tjänar mest pengar på. Om du reser mycket är ett resekort en bra idé, eller om du shoppar mycket är ett shoppingkort en bra idé.

Notera även att du inte ska skaffa ett kreditkort om du vet att du kommer ha svårt att betala tillbaka de belopp som uppges på månadsfakturan. Att skaffa ett kreditkort är aldrig en bra lösning för att lösa kortsiktiga ekonomiska problem.

Lämna en kommentar

Enter the text from the image below