Aktiviteter för personer med funktionsnedsättningar

Det är viktigt med ett aktivt liv, och det gäller inte minst för personer med ett eller flera funktionshinder. Har man en grav nedsättning kan det kännas svårt att utföra en aktivitet, men det finns något som passar för alla, oavsett nedsättning och oberoende om det är en psykisk eller fysisk nedsättning.

 

Fysiska aktiviteter för funktionsnedsatta

Fysiska aktiviteter är alltid bra och hjälper kroppen att hålla igång. Även personer med nedsatt fysik, en så kallad somatisk funktionsnedsättning, kan utföra olika fysiska aktiviteter så länge de är anpassade. Med rätt utrustning kan personer med förlamade ben eller helt utan ben till och med spela ishockey.

Fotboll är också en aktivitet som brukar gå bra att spela. Man behöver inte spela med de rätta reglerna utan här handlar det mer om att få röra på sig, komma ut och träffa folk. Ett tips är att spela på en mindre plan, det brukar underlätta.

Vill man göra en fysisk aktivitet men som inte är en sport är promenader bra. Det fungerar för den som kan gå, men även personer i rullstol kan komma ut på en promenad om underlaget tillåter. I många naturreservat finns det kortare slingor som är rullstolsanpassade.

 

Aktiviteter utan fysisk påfrestning

Det finns även aktiviteter som inte handlar om att träna eller utmana det fysiska. Det kan vara en bokklubb eller bara ett möte mellan funktionsnedsatta. Det kan vara väldigt bra för en funktionsnedsatt person att få träffa andra personer som är i samma sits. Det behöver inte handla om att de har exakt samma funktionshinder, utan bara att de också har något hinder. Man kan byta livserfarenheter, dela med sig av tips och skapa vänner för livet. Det är väldigt bra att vara med i en förening för funktionsnedsatta.

 

E-sport – populär sport utan fysisk påfrestning

E-sport har blivit väldigt populärt den senaste tiden. Dataspel och TV spel har alltid varit populärt, men det är inte förens på senare år som e-sport har blivit så stort som det är idag. E-sport är en perfekt sport för den som har rörelseförhinder. Det enda som krävs är att man ska kunna röra fingrarna. Det behöver inte vara full rörelseförmåga, utan det räcker med att endast kunna röra dem lite.

När man spelar e-sport kan man dessutom spela mot andra. Antingen träffas man ett par eller en grupp och spelar tillsammans eller så spelar man med varandra över nätet. Oavsett hur man spelar så är e-sport mer socialt än vad många tror. Man övar dessutom upp koordinationsförmågan och fingerfärdigheten.

 

tvspel

Lämna en kommentar

Enter the text from the image below